:: Valpköps info ::

Före valpköpet

När man funderar på att köpa en valp är det mycket man behöver tänka på innan.
Har du satt dig in i vad som kommer att krävas av dig som hundägare?
Tänk på att du måste kunna ta väl hand om din vän under lång tid framöver.
Hur ser din familj ut, är du ensam eller finns det fler i familjen som ska ta hand om hunden?
Finns det t.ex. hunddagis el dagmatte som du kan lämna hunden till om den måste vara ensam flera timmar i sträck, eller har du möjlighet att ha hunden med på jobbet?
En hund är ett flockdjur och mår inte bra av att lämnas ensam hemma under stor del av dagen.
Planera noga och läs så mycket du kan om rasen samt uppfostran innan du bestämmer dig.
Ett valpköp ska vara genomtänkt och välplanerat, man ska inte göra några impulsköp.
Informera dig noga om rasen. Passar den dig och din livsstil?
SPRINGERN är en hund som kräver regelbunden motion, samt psykisk stimulans.
Den tycker om att arbeta, och bör få möjlighet till det.
En springer som inte får utlopp för sin arbetslust kan lätt bli odräglig att leva med.


Val av valp

Först när valparna är fyra veckor gamla är det dax för besök i valplådan.
När man väljer valp väljer man till stor del föräldradjur.
Som valpspekulant skall man kunna kräva att avelsmaterialet är noggrant testat.
En seriös uppfödare ser till att få dokumenterade, officiella meriter på sina avelsdjur.
Likaså bör du be uppfödaren svara uppriktigt på frågor om sjukdomar och om eventuella defekter förekommer inom släkten. Ta reda på så mycket som möjligt om mor- och farföräldrar, liksom om föräldradjurens kullsyskon och eventuella tidigare avkommor till hanen eller tiken. När du besöker uppfödaren är det viktigt att du bildar dig en uppfattning om modern till valparna. Hon skall uppträda på ett öppet och tillgängligt sätt, det är dock naturligt om hon vaktar valparna. Det är tiken som är valparnas viktigaste förebild ännu så länge. Acceptera inte att hon stängs undan! Övertyga dig om att valparna verkar pigga och friska, och att de gärna tar kontakt med dig när du erbjuder det. Vi gör så att under tiden valparna blir äldre och vi lär känna er och vet vad ni har för tankar och önskemål, så får beslutet mogna fram. Viktigt att veta är, att hos oss väljer vi valp tillsammans. Vi är mycket måna om att rätt valp hamnar hos rätt familj. Hänsyn tas i den mån de behövs till turordning, men alla vinner på att välja valp så sent som möjligt. Är vi alla nöjda så tingas/bokas valpen genom en handpenning.

Köpet

Valpen får inte hämtas innan 8 veckors ålder.
Innan dess är den inte mogen att lämna mor och syskon.
Det kan ge valpen men för livet att allt för tidigt berövas den trygghet och uppfostran som tiken och kullsyskonen erbjuder.
När dagen för hemleverans då äntligen är kommen så går vi igenom en massa papper.

Besiktningsintyg tex.
Det medföljer alltid ett veterinärbesiktningsintyg. Det är ett papper på att en veterinär har gått igenom valpen och dess kullsyskon och tittat på deras hälsa och allmänkondition.

Sedan får du ett vaccinationsintyg och skriftlig information om när valpen ska omvaccineras. Innan du får hem valpen vaccineras den mot parvo (hundpest). Ungefär en månad senare när valpen är 12 veckor ska den ha en ny vaccination mot både valpsjuka och parvo jag brukar då rekomendera att man avmaskar sin valp i samband med vaccinationen.

Så länge valpen finns i kenneln innefattas den av kennelförsäkringen, men så fort den flyttar till ett nytt hem behöver den en egen försäkring. Vi rekommenderar fullständig Liv- och Veterinärvårdsförsäkring. Papper för anmälan till AGRIA medföljer vid köpet, men givetvis kan du försäkra hunden i ett annat bolag. Tänk på att du kan få rabatt på beloppet om man är medlem i vissa klubbar, t ex Springer klubben som ni automatiskt blir medlemmar i när ni köper valp hon oss. (detta gäller dock ej alla försäkringsbolag. Ring och kolla!).

Innan valpen lämnar kenneln har den blivit avmaskad ett flertal gånger, men detta behöver upprepas även efter hemkomsten. Vi rekommenderar Banminth (pasta). Avmaskninsmedel finns att köpa på apoteket. Där kan du också köpa det lilla häftet HÄLSORÅD FÖR HUND. En mycket prisvärd och lättöverskådlig information om det mesta din hund kan råka ut för.

Från 1 januari 1997 införde Svenska Kennelklubben krav på att samtliga registrerade hundar ska ID-märkas. Det betyder att din valp kommer att vara ID-märkt via ett microchip som är lika stort som ett riskorn i nacken.

Registreringsbevis får du i handen när du hämtar din valp det är hundens stamtavla med uppgifter om härstamning, Denna måste du kunna uppvisa om du vill tävla med din hund. Du får också med ett ägarintyg och en videofilm "Välkommen valp" från SKK.

Sedan får du också skriva på ett köpeavtal. Här kan man komma överens om hur mycket av köpeskillingen du som köpare ska få tillbaka om du av någon anledning tvingas returnera valpen. Det kan vara allergier eller annat. Detta avtal är framtaget av en jurist och tillämpas av samtliga hunduppfödare anslutna till Svenska Kennelklubben.

Valpens pris:
Valpens pris är 10.000:-

Vi anordnar kennelträffar.

Vi har även en arbetspremie för våra valpköpare läs mer här

Vi kanske hörs!
Kennel Hi-Design´s
Tania & Martin Jarlstam
Karin NorrbySex tips för ett lyckat hundköp:

1. Innan du köper hund, försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten valp.

2. Valet av ras är högst personligt och är lika viktigt som att välja rätt bil. Framför allt får priset inte vara den avgörande faktorn. En billig valp kan bli en dyrbar affär i framtiden.

3. Svenska Kennelklubbens informationsavdelning ger dig kostnadsfria tips och råd angående vad du ska tänka på som nybliven hundägare.

4. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.

5. En valp får lämna sin uppfödare tidigast vid åtta veckors ålder.

6. En uppfödare i Svenska Kennelklubben levererar valpen med: 1) registreringsbevis, som är hundens identitetshandling; 2) ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka och som bl a anger valpens avmaskningsperioder och 3) ett köpeavtal, underskrivet av båda parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad. 4) Hund född efter 97-01-01 ska också vara ID-märkt när den lämnar uppfödaren. Allt detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.

Man bör som hundägare både veterinärvårds- och livförsäkra valpen/hunden. En olycka händer så lätt, och ett besök hos veterinären kan bli en kostsam affär. Angående utfodring hänvisar vi till uppfödarens råd. Det bästa är att valpen får äta det som den redan är van vid.

Källa Skk